China’s Van Goghs

Wereldpremière op IDFA (2016)

‘Zeer ontroerend.’ – ★★★★, Trouw

‘Vlak bij het Van Goghmuseum staat een souvenirshop met olieverfschilderijen naar Van Goghs bekendste werken. Na het zien van de documentaire China’s Van Gogh kijk je toch met een andere blik langs zo’n toeristenfuik, die je anders geen blik waardig zou gunnen.’ – ★★★1/2, De Filmkrant

‘Een even ontluisterende als inspirerende ervaring.’ – de Volkskrant

‘Een inspirerend verhaal.’ – ★★★1/2, De Telegraaf

‘Vooral het tweede deel van de film zorgt ervoor dat je dat goedkope schilderijtje boven je keukentafel met andere ogen bekijkt. Na jaren fantaseren bezoekt Zhao Europa. De teleurstelling als hij ‘zijn werken’ niet in een galerie maar tussen de paraplu’s en souvenirs ziet hangen, is hartverscheurend. Net als de ontsteltenis wanneer hij zijn eigen prijzen vergelijkt met wat er in Amsterdam voor zijn werk wordt gevraagd. De documentaire maakt een hele wereld tastbaar achter goederen die in het Westen gedachteloos worden geconsumeerd. En geeft tegelijk een blik op arbeidsomstandigheden in hedendaags China.’ – ★★★★, NRC

Zhao is één van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse meesterwerken schilderen. Waar Van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij aan de markt wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden van diens replica’s.
Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron: zijn kunst en zijn leven motiveren de jonge schilder om zijn eigen dromen na te jagen.
China’s Van Goghs is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

Regisseur en cameraman Haibo Yu won in 2006 de tweede prijs van de World Press Photo Contest in de categorie Arts and Entertainment met zijn reportage over de kunstschilders in Dafen. Bekijk zijn reportage op de website van World Press Photo.

China’s Van Goghs is nu online te huur voor €4,99.

TERUGLEZEN // Recensie van Sabeth Snijders in NRC
TERUGLEZEN // Interview regisseurs in de Volkskrant
TERUGKIJKEN // China’s Van Goghs bij 1Vandaag