Bardsongs

“Mooie en ontroerende cinema”
– De Filmkrant

“Schilderachtige beelden voeren je mee in de wereld achter de verhalen”
– NRC

Bardsongs is een drieluik van verfilmde volksvertellingen uit verschillende culturen: een lofzang op de vele overeenkomsten van deze uiterlijk zo verschillende werelden. Sander Francken verfilmde in India en Mali met een lokale cast drie volksvertellingen uit respectievelijk Rajasthan, Mali en Ladakh, op muziek gezet en gezongen door Sakar Kahn & family, Afel Bocoum en Morup Namgyal, alle drie muzikale grootheden in deze gebieden.

De verfilming van deze volksvertellingen toont vooral de overeenkomsten tussen drie totaal verschillende werelden. De wereld van Sahir, wiens vader nooit oordeelt over zijn lot; de wereld van Bouba, een leerling aan een Koranschool die het grootste deel van alle kennis moet vinden; en de wereld van Sonam, die zijn dzo moet verkopen en daarom, samen met zijn dochter, een reis maakt door het Himalaya gebergte. Hun verhalen bezorgen de kijker veel muziek en wijsheid.

Deel 1: Jodhpur / Rajastan / India

Deel 1 van Bardsongs gaat over een vader en een zoon die dagelijks plastic afval verzamelen in de straten van een oude Indiase stad. De vader onderscheidt zich van anderen doordat hij nooit oordeelt over gebeurtenissen – hoezeer het lot daar ook toe uitdaagt. Zijn houding stuit slechts op onbegrip en ergernis in zijn omgeving. Wanneer een dramatische gebeurtenis na verloop van tijd zijn ware betekenis prijsgeeft, wordt ook de wijsheid van de plasticverzamelaar voor iedereen zichtbaar.

Deel 2: Djenné / Mali

Deel 2 is verfilmd tegen het schitterende decor van Djenné, een Malinese stad die geldt als centrum van de Islam in West Afrika. Het verhaal gaat over Bouba, een leerling aan een Koranschool, die het antwoord moet vinden op de vraag: ‘Wat is het grootste deel van alle kennis?..’. Als hij na een zesdaagse zoektocht in en rond Djenné het goede antwoord nog niet weet, blijkt dit even simpel als indrukwekkend.

Deel 3: Lamayuru / Ladakh / India

Het laatste deel is een volksvertelling over een vader die met zijn dochter een reis maakt door het Himalaya Gebergte om hun dzo te verkopen. Iedereen die ze onderweg tegenkomen, heeft commentaar of advies; over hoe ze met hun dzo moeten omgaan, hoe ze met elkaar moeten omgaan, hoe ze zich voor een slaapplaats toegang moeten verschaffen tot een klooster, welke route zij moeten nemen, etc. De vader is van nature geneigd om aan alles en iedereen beleefd gehoor te geven; een en ander tot groeiende ergernis van zijn dochter. Wanneer de dochter, met de eindbestemming van hun tocht in zicht, de confrontatie aangaat, gooit haar vader het roer om…

Nu verkrijgbaar op DVD