5 Broken Cameras

Genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire (2013).

Winnaar Special Jury Award èn Publieksprijs op IDFA (2012).

“Een aangrijpende en ontluisterende inkijk in de impact van het conflict in een klein Palestijns dorp dat uitgroeit tot symbool van volksverzet.”
– NRC

“Het knappe van 5 Broken Cameras is dat de film ondanks alle tragiek, misstanden en een soundtrack vol suizende granaten en geschreeuw, nooit in platte anti-Israël-propaganda verzandt; de beelden spreken in alle directheid voor zich.”
– de Volkskrant

De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera’s. Elk van deze camera’s vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. Emad woont in Bil’in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden. In die eerste dagen waarin het verzet tegen de Joodse kolonisten en de alom tegenwoordige Israëlische soldaten op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren. Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld (waaronder mense uit Israel) helpen, maar de strijd wordt grimmiger, er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles, en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking.